Szabadságon az Európai Parlamentben – Lőrincz Csaba írása

Megosztás

Varga Judit távozása az Igazságügyi Minisztérium éléről nem annyira tűnik menekülésnek, mint egy kényelmesebb pozíció lehetőségének, amíg a rá nézve kínos ügyeket elsimítják itthon. Ideális szabadság, és még fizetnek is érte.

A hajnali műszak nagy előnye, hogy könnyű feldolgozható témát találni. Másfelől garantáltan rendbe teszi a reggeli alacsony vérnyomást, amikor olyan híreket olvashatunk elsőként, minthogy lemond Varga Judit. Nem ért teljesen váratlanul az információ, egy nappal korábban azt is feldolgoztam, hogy Varga listavezető lesz a Fidesz EP kampányában a pártlistán, így biztosra lehetett venni, hogy lemondása csupán idő kérdése. Az ugyanis valószínűtlennek tűnt, hogy a kormány szócsöveként is működő Magyar Nemzetet névtelen kormányzati forrásai ekkora pofonba vezessék. Épp ellenkezőleg, valószínűleg parancsként is értelmezhető tájékoztatást kaptak erről.

Az mégis meglepett, hogy az igazságügyi miniszteri pozíciót egy esetleges EP-képviselői posztért cserélné fel Varga. Nem is olyan rég Hardy Mihály Brüsszeli kűrök címen jelentetett meg jegyzetet, amelyhez én készítettem képet. Akkor talán egyikünk sem gondolta, hogy az uniós források folyósítását célzó, Navracsics Tiborral közösen bemutatott koreográfiát követően ilyen plié következik.

Ami a bejelentést illeti, kevésbé tartom hihetőnek, hogy a még meg sem szerzett pozíció többet érne Varga számára tárcavezetői tisztségénél. Sokkal inkább tartom valószínűnek, hogy egykori helyettese, Völner Pál viselt dolgai, egész pontosan a Schadl Györggyel kötött kétes üzletek állhatnak a háttérben.

Varga – bár azt állítja, ezekről neki nem volt tudomása – kellemetlen helyzetben találta magát. A tárca vezetőjeként neki kötelessége ellenőrizni beosztottai munkáját. Ezért is furcsa, hogy az ügyészség nem tartotta szükségesnek meghallgatni Vargát.

Ennél kevésbé kirívó magyarországi esetre is felkapták a fejüket Nyugaton. Így egészen biztosan megfordul a világsajtóban a dekázó miniszter távozásának híre.

Azonban van itt még egy körülmény, ami érdekesnek tűnik. Az nem kérdés, hogy listavezetőként bejut az EP-be, bőven megvan ehhez pártja támogatottsága. A Fidesz azonban nem tagja egyetlen európai parlamenti frakciónak sem. Ebből adódóan annak esélye, hogy Varga Judit érdemei elismeréseként bármilyen fontos pozíciót megkapjon Brüsszelben, nagyjából annyi, mint annak, hogy Völner Pál beismerő vallomást tesz: csillagászatian kicsi. Persze semmi nem zárja ki, hogy tévedek.

Varga Judit távozása az Igazságügyi Minisztérium éléről nem annyira tűnik menekülésnek, mint egy kényelmesebb pozíció lehetőségének, amíg a rá nézve kínos ügyeket elsimítják itthon. Ideális szabadság, és még fizetnek is érte. Az adófizetők leginkább.

Végül még egy beismeréssel tartozom. Bármire is számítottam, arra semmiképpen, hogy Varga távozását követően rövid időn belül visszasírom őt, mint minisztert. Amikor – alig néhány órával később – kiderült, hogy Tuzson Bence válthatja posztján – aki egy videóban büszkén beszélt arról, hogy az angolok egyik kedvenc étele, a szalonna, azaz a bacon neve valójában a Bakony nevéből ered –, be kellett látnom, ebben is tévedtem.

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Kapcsolódó cikkek